Őszi Ajtódekor Hortenziából – DIY – Takács Nóra

Hogy mi mindenre használható az elszáradt hortenzia fej? A lakásban kitűnően lehet vele dekorálni, hiszen csodálatosan változó, őszi színekben pompázik. Tegyük vázába, vagy készíthetünk belőle akár koszorút is. Megmutatom az enyém milyen lett.

Az egész idén nyáron kezdődött, amikor is kaptam egy gyönyörű és hatalmas hortenziát házassági évfordulónkra a férjemtől. Mivel eddig mindig csak kicsi, cserepes hortenziáim voltak az erkélyen – amik rendszerint meg sem élték a nyár végét-, így nem igazán volt tapasztalatom abban, hogyan is kell ezt rendesen csinálni. Eldöntöttem, hogy ha fene fenét eszik is, akkor is életben tartom ezt a szépséget.

Takács Nóra DIY - őszi ajtódekor

Egész nyáron különös gonddal vigyáztunk rá, így aztán szebbnél szebb virágokkal halmozott el mindket. Végre valahára végig tudtam nézni az egész virágzási folyamatot, azt a részt is beleértve, amikor mostanra szépen megszáradtak rajta a virágfejek. Szerintem pont jó időben nyúltam bele a rendszerbe, amikor most hétvégén egy kertész ismerősöm tanácsára levágtam róla az összes virágot. A virágok már majdnem teljesen szárazak voltak, de még nem barnultak be, hanem gyönyörű színekben pompáztak.

Egy pillanatot gondolkoztam csak rajta, hogy mit kezdjek ennyi száraz hortenziával, amikor már pontosan tudtam a választ.
Ajtó kopogtatót fogok csinálni! 🙂

Igen ám, de nincs miből – gondoltam.
Egyetlen koszorú alapom volt kéznél, amit még nyárra készítettem az ajtóra.

Takács Nóra DIY - őszi ajtódekor

Aztán végül úgy döntöttem, hogy ezt fogom átalakítani, hiszen könnyedén le tudom szedegetni róla, amiket eddig rátettem. Mivel kesze-kusza, ágas-bogas koszorú alapot használtam, így minden művirágot csak bele kellett anno szurkálnom, egy idő után egymást tartották a “növények”.

Takács Nóra DIY - őszi ajtódekor

Így aztán most egy kis ügyességgel ki tudtam cibálni a nem kívánt részeket, hogy előkészítsem a terepet a hortenziáknak. A műnövényeket (amik most már nem kellettek) eltettem. Tavasszal majd csinálok belőle egy másik koszorút. 🙂

Takács Nóra DIY - őszi ajtódekor

Hogy megvolt az alapom, a koszorút innentől kezdve már 5 perc alatt befejeztem. Csak be kellett szurkálnom a megfelelő helyre a hortenzia fejeket (a hortenzia leveleket leszedtem róluk!) szépen egymás után, fedésben és kész. Ha esetleg valamelyik darab lötyögött volna, akkor egy kis ragasztópisztollyal rögzítettem. Végül az egészet egy szép szalaggal ékesítettem és kész is lettem.

Takács Nóra DIY - őszi ajtódekor

Ha Nektek is van esetleg a kertben vagy cserépben hortenziátok, ami mostanra már megváltoztatta színét és kezd elszáradni, akkor vágjátok le (nem kell nagy szárral, elég csak a virág alatt egy-két levéllel elvágni) és már kezdődhet is az őszi dekoráció készítés!