03 okt Scone – A mennyei angol édes pogácsa
Korábban megosztottam Instagramon már ezt a süteményt, és sok kérdés érkezett hozzá, ezért gondoltam írok róla egy kicsit részletesebben.
Nagyon szeretünk sütizni Petivel, így mindig kísérletezünk valamivel. Mivel imádom a Downton Abbey sorozatot, illetve nagy kedvencem a fekete tea tejjel, így kicsit lélekben angolnak érzem magamat. ☺️

Amikor megláttam ezt a gyönyörű Downton Abbey szakácskönyvet rögtön lecsaptam rá, és azóta sorra készítjük el belőle a finomabbnál-finomabb angol süteményeket az ötórai teámhoz, amit amúgy a nap bármely szakaszában meg tudok inni, főleg így ősszel.
Az egyik legnépszerűbb süti recept számunkra a Scone lett. Egyértelműen ez volt nálunk a nyár slágere, minden vendégünket, aki nálunk megfordult ezzel kényeztettünk. ❤️
Saját házi lekvárral és vajjal a legfinomabb, de én magában is nagyon szeretem.
Felbuzdulva a sikeren kipróbáltunk más recepteket is, hátha sikerül még jobbra fejleszteni a tudásunkat, de végül mindig egyetértettünk abban, hogy ez a recept jött be nekünk a legjobban.
Mondom is!
(Ebből a mennyiségből 10 db süti jön ki)
Amire szükséged lesz:
– 250 g liszt (plusz egy kevés a munkafelület belisztezéséhez)
– 1 evőkanál sütőpor
– 2 teáskanál cukor (plusz 1 evőkanál a szóráshoz)
– 1 teáskanál só
– 70 g fekete mazsola
– 200 ml zsíros tejszín
A tálaláshoz pedig:
1 tojásfehérje, lazán felverve 1 teáskanál vízzel

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a 2 teáskanál cukrot és a sót. Majd óvatosan keverjük hozzá a mazsolát és a tejszínt, ezt követően pedig gyúrjuk össze a tésztát, amíg össze nem áll.
Lisztezzük be kicsit a munkalapot és tegyük rá a tésztát. Nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra. Egy 7,5 cm átmérőjű kerek formával szúrjuk ki a scone-okat a tésztából. Tegyük őket egymástól 5 cm távolságra a sütőlapra. Majd gyúrjuk össze a tésztamaradékot és ismételjük meg ezt a folyamatot.
Ecsettel finoman kenjük meg a scone-ok tetejét a tojásfehérjés keverékkel, majd szórjuk meg a maradék cukorral.
Végül süssük 10-12 perc alatt aranybarnára őket.
Egészségetekre!
Nóra
